Poznaj Najważniejsze Punkty Odżywcze To W Rybach

28 kwietnia 2020 0 przez sex Masterka

Poznaj Najważniejsze Elementy Odżywcze Obowiązujące W Rybach Świeże ryby – często te tłuste i morskie (łosoś, śledź, makrela), ale także hodowlane (pstrąg, karp) – obfitują w witaminy, mikroelementy także nowe czynniki odżywcze. Jakie z nich karmić i dlaczego? Poznaj powody, dla jakich warto urozmaicić jadłospis, wprowadzając do niego ryby morskie i słodkowodne.

Poznaj Najważniejsze Elementy Odżywcze Obowiązujące W Rybach

Spożycie ryb w Polsce – mimo coraz popularniejszej otwartości na różne smaki, a i rosnącej świadomości zdrowego odżywiania – jest ciągle małe. Przeciętny Polak zjada ok. 13 kg ryb rocznie, podczas gdy Japończyk blisko pięć razy więcej. Dietetycy zalecają, by jeść ryby nawet 2-3 razy w tygodniu – ze względu na ich wartość odżywczą i prozdrowotną. Jakie składniki można zlokalizować w rybach?

Kwasy omega-3
W rybach morskich te są m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Sprawianie tych kontaktów na organizm pomocny jest nie do przecenienia: zacząwszy od pozytywnego wpływu na wspieranie rozwoju układu nerwowego, poprzez łagodzenie stanów zapalnych, przeciwdziałanie miażdżycy i zakrzepom, aż po regulowanie poziomu cholesterolu i trójglicerydów we natury. Coraz częściej odnosi się kwasy omega-3 z życiem antydepresyjnym, a choćby z profilaktyką nowotworów.

Mikro- i makroelementy
W rybach znajdziemy m.in.:

fosfor (bierze udział w ciągach regeneracyjnych),
selen (jest robienie antyoksydacyjne i dba komórki przed działaniem wolnych rodników),
jod (wspomaga normalne działanie tarczycy),
fluor (pamięta o stan kośćca i rozwija zęby).
Dodatkowo w mięsie ryb te są witaminy: A, E i C. Tworzy ono oraz bogate źródło witaminy D, jaka jest wyjątkowo istotna w mieszkaniu homeostazy organizmu, dba o jego trwałość a jest kontrakt z prawdziwą pracą układu hormonalnego.

Potrzebne białka i aminokwasy
Mięso ryb wyróżnia się wysoką zawartością białka oraz lizyny, cysteiny i metioniny, czyli aminokwasów niezbędnych ludzkiemu organizmowi, a poprzez niego niewytwarzanych. Wyróżniają się wysoką strawnością i są przyswajane w niedaleki 90%. Uważa zatem potrzebny nacisk na wszystek stan odżywienia organizmu – a przy tym decyduje budowę mięśni, produkcję kolagenu, poprawia koncentrację.

zobacz również Poznaj najważniejsze składniki odżywcze obecne w rybach